Delen met jou (+ enquête)

Je hebt mensen die niets online delen, je hebt mensen die soms iets delen en je hebt mensen die graag delen. Het is niet zo ingewikkeld om te ontdekken tot welke categorie ik behoor.

Niet dat ik m’n hele hebben en houden op internet wil zetten, maar ik deel gewoon graag wat ik vind.

Vinden – in al z’n mogelijke betekenissen. Wat een prachtig woord.

Gisteren vond ik kuifeenden.

Maar ik vind het soms nog best ingewikkeld om te ontdekken welke manier van delen goed bij me past. En wat zijn mijn verwachtingen als ik iets de wereld in heb gezonden?

Natuurliek.nl bestaat niet zonder jou. Ik bedoel – ja, tuurlijk, het bestaat. Ik betaal zelfs soortement huur voor het bestaan ervan. Dat versterkt nogal de illusie dat we een ‘plekje’ op het internet kunnen hebben. Een plek die in essentie bestaat uit enen en nullen. Dan ben ik toch liever in een wereld met zand, steen, water en wind.

Maar – jij.

De filosofische stroming van de fenomenologie veronderstelt dat de werkelijkheid bestaat dankzij de toeschouwer. Ik zie een boom, maar bestaat die boom ook als ik ‘m niet zie? Ja, die bestaat wel (hoewel er ook filosofen zijn die dat betwijfelen – ik niet). Maar pas als ik de boom bekijk – als ik ‘m leer kennen, als die boom als het ware een stukje van mij gaat worden, dan krijgt de boom in mijn ogen een ‘bestaan’.

Zo bedoel ik het. Jij leest deze tekst en nu vindt er uitwisseling plaats. Nu wordt er een boodschap doorgegeven. Nu bestaat natuurliek.nl.

Daarom ben ik dankbaar voor iedere bezoeker van dit digitale terrein. Dankjewel.

En ik hoop dat er méér gebeurt dan een uitwisseling van scherm naar oog. Maar hoe kom ik erachter of dat lukt? Of mijn doel bereikt wordt?

Wat ik publiceer op natuurliek.nl heeft alles te maken met mijn artistieke onderzoek. Dat staat momenteel ook nog eens synoniem voor afstuderen.

Daarom wil ik er graag achter komen of mijn website iets teweegbrengt. Misschien dat jij anders naar natuur gaat kijken. Ik heb een korte (anonieme) enquête in elkaar gezet, als een soort nulmeting. Waar sta jij nu?

Als je toch dit artikel gelezen hebt, zou ik het heel tof vinden als je nog een paar minuutjes neemt om mijn vragen te beantwoorden.

Klik deze link als de knop niet werkt: https://forms.gle/cEudbfxeEETV1V736

Over een tijdje komt er een vervolgenquête. Voel je niet verplicht om mijn website in de tussentijd strak in de gaten te houden. Als je in plaats daarvan naar buiten gaat, heb ik mijn doel bereikt!

Da’s gekkigheid natuurlijk 😉