Voelen en snoeien | Podcast

Nu de pluktuin open is, ga ik regelmatig met een schaar door de tuin. Niet zozeer om bloemen te plukken, maar juist om het uitgebloeide te snoeien. Zodat de tuin er altijd mooi bij staat, zonder loze takjes, zonder uitgebloeide bloemen. Als je snoeit, komt er weer ruimte voor nieuwe bloemen. Als je op de goede plekken snoeit – boven een bladpaar – kunnen daaruit weer nieuwe takjes groeien. Een andere manier van bloemen plukken, snoeien, maar uiteindelijk net zo… – wat is het goede woord?

Beluister deze blog als podcast! Of lees mee πŸ˜‰

Het bosje dat ik in mijn handen heb, is niet om aan te zien. Zaaddozen, blaadjes die afvallen, geknakte bloemkopjes. Maar toch voelt het als een schat. Uiteindelijk geeft op deze manier door de tuin gaan net zoveel voldoening – dat is wat ik zocht. Minstens zoveel voldoening.

Ik ben een echte analist. Niet dat ik ervoor gestudeerd heb of zo, maar het gaat vanzelf. Ik analyseer alles wat er in mijn leven gebeurt. Om het te proberen te begrijpen, om het een plekje te kunnen geven. Als er tegenslag is in je leven, dan wil ik er – dan zou je er niet voor moeten weglopen. Het geeft je een spiegel om mogelijk nieuwe dingen te leren over jezelf. Misschien moet er wel gesnoeid worden.

Dus ik wil er niet voor weglopen, ik wil het juist volledig voelen. Ik wil er lessen uit halen. Het gevoel erbij ervaren. β€œThank you for the drama, I need it for my art,” heb ik eens ergens gelezen. Dat is het. Als ik niet voel wat pijn is, of wat verdriet is – ook al vloeien er geen tranen – hoe zou ik er dan ooit over kunnen schrijven? Of er anderen in kunnen begrijpen?

Het is gek, hoe langer ik hier sta, bij dit ene strookje bloemen – hoe beter ik om me heen kijk. Net dacht ik: ik heb het allemaal wel gehad, maar dan ontdek ik toch weer zo’n uitgebloeide bloemkop. Ze zitten ook wel een beetje verstopt. Hoe meer er gesnoeid wordt, hoe meer er groeit – hoe meer dat snoeigoed verstopt raakt onder de mooie bloemen.

Ja.

Ook zoiets: ik twijfelde of ik het zou doen. ’t Schaartje in mijn handen, maar het begon een beetje te regenen. TΓ³ch gedaan, en nu dit.

Graag gedaan.