Zacht

“Als je je verdrietig voelt of als er iets is, moet je hier naartoe gaan.” Dat is wat een bloemenplukster vandaag tegen andere bezoekers zei. Vertelde mijn moeder vanavond aan tafel.

Dropplant.
Dahlia.

Ik liep met de koffie en met de camera naar buiten en zag toen door de lens alleen maar zachtheid.

Bloeiende ui.
Koffie drinken en krant lezen.
Slangenkruid en op de achtergrond anjers.
Rode zonnehoed.
Een soort ereprijs (veronica).

Tuintherapie heeft zoveel dimensies. Worstelen met woekerend onkruid. Spitten in de zwarte grond. Planten, zaaien, wachten, teleurstelling. Oogsten. Zaad zien springen. Met al je vezels leven voelen en met je eigen ogen sterven zien.

Korenbloem.

Ik geloof dat de tuin hard kan zijn.

Dahlia.

En ik geloof dat de tuin zacht kan zijn voor wie het nodig heeft.

Zonnebloem.
Uitgebloeide valeriaan.
Rogge. Bij rogge heb ik de associatie van ‘zacht’, vooral vanwege de kleuren. En als je een aar van boven naar beneden aait, voelt dat ook aangenaam. Van onder naar boven prikt het en breken de sprietjes af. Mijn oma heeft bij rogge vooral de associatie van hard, scherp en snijdend. Toen ze woensdag met haar rollator achter me aan hobbelde door de tuin, vertelde ze dat ze bij het binden van schoven (‘O, dat heb ik zoveel gedaan!’) extra hemdsmouwen aan haar jurk naaide. Omdat de stengels tot bloedens toe konden striemen. Bij dergelijke verhalen over vroeger voel ik me een beetje treurig vanwege al die kennis die verloren dreigt te gaan.
Zaaddozen van de lupine.
Verbena, of: ijzerhard.
Slaapmutsjes!
Wat een genot: de guldenroede bloeit.

Lees het verhaal van Hetty op de website van Imkerij de Werkbij. Hetty is een aantal maanden vrijwilliger geweest in de tuin.

Honingbij gaat de nacht doorbrengen in de zonnekroon.
Gewone berenklauw.
Klaproosje.
Perzikkruid.

Dit alles in één avondje. Dat is toch bijna niet te bevatten.

En dan zien dat deze serie goeddeels andere bloemen, foto’s, schoonheid bevat dan die van vorige week. Wat een overvloed.

Afrikaantjes.

Deze foto’s maakte ik in de Gatherhof. Dat is onze educatie- en natuurtuin die mijn vader in 2018 heeft aangelegd. De tuin is altijd open. Van woensdag tot en met zaterdag ben je welkom om zelf bloemen te plukken! We verkopen ook groenten en fruit vanuit de tuin.

www.dewerkbij.nl/de-gatherhof